AKTUALNOŚCI
Program wykładów na rok 2023/2024
25.10.2023
dr Paweł Krzyczmonik
Tlen – pierwiastek życia – czy zawsze?22.11.2023
dr hab. Adam Buczkowski
Co trze w cieczy – poznajemy lepkość13.12.2023
dr hab. Grażyna Chwatko, prof. UŁ
Chemia w życiu codziennym – konserwacja żywności24.01.2024
dr Sławomir Domagała
Od baterii z Bagdadu do nowoczesnych ogniw paliwowych28.02.2024
prof. dr hab. Jarosław Grobelny
Jaki pożytek mamy z nanotechnologii? Nanomateriały w leczeniu chorób nowotworowych20.03.2024
dr Katarzyna Łudzik-Dychto
Głośna historia z fajerwerkami – chemia materiałów wysokoenergetycznych17.04.2024
dr Paweł Urbaniak
Chemia atmosfery – podstawy podstaw okiem chemika15.05.2024
Konkurs Chemiczny19.06.2024
dr Adam Pieczonka
Wojna chemiczna w przyrodzie
WYKŁADY
Tlen – pierwiastek życia – czy zawsze
Termin: 25 października 2023 godz. 16.30 |
Wykładowca:Dr Paweł Krzyczmonik studia chemiczne ukończył na Wydziale Matematyki, Fizyki i Chemii Uniwersytetu Łódzkiego. Kierował Pracownią Elektrochemii i Korozji na Wydziale Chemii UŁ. Odbył staże naukowe w Instytucie Chemii Fizycznej Uniwersytetu Szeged (Węgry) i l'Ecole Nationale Supérieure de Chimie w Montpellier (Francja). Swoje zainteresowania elektrochemią rozpoczynał od badań własności elektrochemicznych rodników nitroksylowych. Obecnie zajmuje się tematyką polimerów przewodzących i elektrod modyfikowanych, elektroanalizą związków biologicznie czynnych, takich jak neuroprzekaźniki, prowadzi badania nad nowymi typami biosensorów. Jest współautorem trzech podreczników do elektrochemii. Prowadzi wykłady i zajęcia z elektrochemii, wykłady dotyczące sensorów i biosensorów, zajęcia z analizy ilościowej z technologii informatycznej oraz seminaria specjalizacyjne. Sprawuje opiekę nad pracami licencjackimi, magisterskimi i doktorskimi. Jest członkiem International Society of Electrochemistry. |
Pliki do pobrania
Co trze w cieczy – poznajemy lepkość
Termin: 22 listopada 2023 godz. 16.30
Czy zastanawialiście się dlaczego miód spływa wolno z łyżeczki, podczas gdy woda o wiele szybciej? Czy ilość rozpuszczonego w wodzie cukru może wpłynąć na szybkość płynięcia cieczy? I jak powiązać to wszystko z lepkością, wielkością wykorzystywaną w chemii do opisu oddziaływań między cząsteczkami, a w przemyśle m.in. do oceny jakości farb, szamponów czy majonezu. W jaki sposób zmierzyć lepkość – wielkość związaną z tarciem w cieczy? I co właściwie może w cieczy o siebie trzeć? Czy lepkość dla danej cieczy jest wielkością stałą, czy może zmieniać się w zależności od siły powodującej przepływ? W wykładzie przedstawione zostaną wybrane zagadnienia związane ze zjawiskiem przepływu lepkiego cieczy newtonowskich i nienewtonowskich. |
Dr hab. Adam Buczkowski ukończył studia chemiczne na Wydziale Chemii Uniwersytetu Łódzkiego w 2008 roku z wyróżnieniem (medal za chlubne studia przyznany przez Rektora Uniwersytetu Łódzkiego). W 2012 roku obronił z wyróżnieniem rozprawę doktorską i rozpoczął pracę jako adiunkt w Katedrze Chemii Fizycznej na Wydziale Chemii UŁ. W czasie studiów był stypendystą w dwóch projektach współfinansowanych przez UE. Po doktoracie kierował dwoma krajowymi grantami badawczymi. Stopień doktora habilitowanego uzyskał w 2022 roku za cykl publikacji pt. „Fizykochemiczne badania wybranych makromolekularnych nośników leków przeciwnowotworowych”. Za cykl ten otrzymał w 2023 roku Nagrodę Naukową Rektora UŁ I stopnia. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Jego zainteresowania naukowe skupiają się wokół fizykochemicznych badań oddziaływań makrocząsteczek z lekami. Adres kontaktowy e-mail: adam.buczkowski@chemia.uni.lodz.pl |
Pliki do pobrania
Chemia w życiu codziennym – konserwacja żywności
Termin: 13 grudnia 2023 godz. 16.30
Zagadnienie wydłużenia czasu przydatności żywności do spożycia nurtuje ludzkość od zarania. Rozwój nauki pozwolił na wykorzystania do tego celu środków chemicznych obok istniejących metod fizycznych. Podczas wykładu omówione zostaną dodatki do żywności, między innymi takie jak: barwniki, aromaty, substancje konserwujące, substancje wzmacniające smak i zapach. Pokrótce przedstawione zostaną dodatkowe sposoby konserwacji żywności, takie jak chłodzenie, usuwanie wody, fermentacja, marynowanie, peklowanie, dodawanie soli czy cukru oraz użycie innych środków konserwujących. |
Dr hab. Grażyna Chwatko, prof. UŁ jest zatrudniona w Katedrze Chemii Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego od 1996. Jej zainteresowania naukowe obejmują opracowywanie nowych chromatograficznych metod wykrywania i oznaczania związków aktywnych biologicznie w preparatach farmaceutycznych i próbkach biologicznych, a w tym żywności, oraz zastosowanie tych metod do monitorowania przemian metabolicznych w organizmach, zarówno w stanach fizjologicznych jak i patologicznych. Swoje doświadczenie naukowe rozwijała podczas rocznego stażu podoktorskiego, związanego z badaniem biochemicznych aspektów aterogennego działania homocysteiny, realizowanego w New Jersey Medical School, International Center for Public Health, Newark, USA. Współautorka 80 artykułów oryginalnych i przeglądowych z listy JCR, 9 artykułów o zasięgu krajowym, rozdziału w monografii naukowej oraz licznych doniesień konferencyjnych na konferencjach krajowych i zagranicznych. Laureatka wielu nagród w tym Nagroda Prezydium Oddziału PAN i Konferencji Rektorów Państwowych Wyższych Uczelni m. Łodzi, zespołowa Ministra Zdrowia, zespołowe Rektora Uniwersytetu Łódzkiego. Członek Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Adres kontaktowy e-mail: grazyna.chwatko@chemia.uni.lodz.pl |
Pliki do pobrania
ZESPÓŁ
Prof. dr hab. Małgorzata Jóźwiak
Przewodnicząca Rady Programowej ACCh,
Kierownik Zakładu Chemii Fizycznej Makromolekul
e-mail: malgorzata.jozwiak@chemia.uni.lodz.pl
Starszy wykładowca,
e-mail: mariola.tkaczyk@chemia.uni.lodz.pl